Генетикалық түрлендірілген объектілердің қауіпсіздігін ғылыми негізде растау жөніндегі жұмыстар жүргізу ережесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 16 сәуірдегі N 346 Қаулысы.

      "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі Заңы 5-бабының 5) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ :

      1. Қоса беріліп отырған Генетикалық түрлендірілген объектілердің қауіпсіздігін ғылыми негізде растау жөніндегі жұмыстар жүргізу ережесі бекітілсін.

      2. Осы қаулы алғаш ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан Республикасының


Премьер-Министрі

К.Мәсімов


  Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2008 жылғы 16 сәуірдегі
N 346 қаулысымен
бекітілген

Генетикалық түрлендірілген объектілердің қауіпсіздігін ғылыми негізде растау жөніндегі жұмыстар жүргізу ережесі

      1. Осы ереже (бұдан әрі - Ереже) "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі Заңына сәйкес әзірленген және генетикалық түрлендірілген объектілердің қауіпсіздігін ғылыми негізде растау жөніндегі жұмыстар жүргізу тәртібін айқындайды.

      2. Осы Ережеде мынадай терминдер мен ұғымдар пайдаланылады:

      субъект - генетикалық түрлендірілген объектілердің (бұдан әрі - ГТО) өндірісі (дайындау) және айналымы саласындағы шаруашылық қызметті жүзеге асыратын заңды тұлға немесе жеке кәсіпкер;

      қатерді бағалау - зиянкестің немесе аурудың енуі, тамыр жаюы немесе таралуы ықтималдылығын және осымен байланысты ықпалды әсері бар биологиялық және экономикалық салдарын сапалық және (немесе) мөлшерлік бағалау немесе тамақ өнімдерінде қоспалардың, ластағыш заттардың, уыттардың немесе ауру тудыратын организмдердің болуынан туындайтын адамның өмірі мен денсаулығына немесе жануарларға қолайсыз әсер ету мүмкіндігін бағалау;

      уәкілетті орган - халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттік орган.

      3. Қауіпсіздікті ғылыми негізде растауды қатерді бағалауды пайдалана отырып субъект жүргізеді.

      4. ГТО-дағы қатерді бағалау зертханалық зерттеулер барысында қатерді кешенді бағалау ретінде жүзеге асырылады және мыналарды қамтиды:

      айқын заттарға (нуклеинді емес қышқыл заттар), негізгі құрамдастарды композициялық талдауға, метаболиттерді анықтауға, тамақ өнімдерін өндіру технологиясы нәтижелеріне, тағамдық өзгерістерге қатысты ГТО-ны бағалау;

      ГТО-ның құрамына кіретін белоктың физикалық-химиялық қасиетін (рН, ерігіштігі, су дисперсияларының реологиялық қасиеттері, суды ұстау және майды ұстау қабілеті, гель түзілуінің сыни концентрациясы, эмульсиялық тұрақтылығы) бағалау және қажет болған жағдайда анықтау;

      ГТО-ның физикалық-химиялық қасиеттерін, оның тағамдық және биологиялық құндылығын, сондай-ақ тағам өнімі қауіпсіздігінің гигиеналық көрсеткіштерін, денсаулық сақтау саласындағы уәкілетті орган бекіткен санитарлық ережелер мен нормалар талаптарына сәйкестігін бағалау және қажет болған жағдайда анықтау;

      ГТО-ның макроорганизмге медициналық-биологиялық әсерін бағалау және қажет болған жағдайда анықтау. ГТО-ның медициналық-биологиялық әсерін анықтау жануарларға жүргізілген тәжірибелер нәтижелерінің негізінде жүзеге асырылады, олар уыттылықты, эмбритоксигендік, гонадотроптық, тератогендік, мутагендік әсерін, иммуномодульдеушілерді, аллергендік касиеттерін, макроорганизмнің түрлі биотоптарының микробиоценозға ықпалын бағалауды, гематологиялық және биохимиялық зерттеулер жүргізуді көздейді.

      5. Микроорганизмдердің (бактерия, ашытқы немесе талшықты саңырауқұлақтар) рекомбинантты дезоксирибонуклеинді қышқылынан алынған тағамдық мақсатқа арналған ГТО үшін ықтимал уыттылық және айқын заттардың патогенетикасына байланысты басқа ерекшеліктер, иммунологиялық әсерлердің, микроорганизмдердің тіршілік ету қабілеті және адамның асқазан-ішек жолында болуының, антибиотикке резистенттіктің және гендерді ауыстырып қондырудың қауіпсіздігін бағалау жүргізілуі тиіс.

      6. Қазақстан Республикасында генетикалық түрлендірілген организмдерді жасап шығару мемлекеттік экологиялық және санитарлық-эпидемиологиялық сараптамалардың оң қорытындылары болған кезде жүзеге асырылады. Мұндай қорытындылар болмаған кезде көрсетілген организмдер мен заттарды пайдалануға тыйым салынады.

      Генетикалық түрлендірілген өнімдер мен организмдерді өндіру мен пайдалану кезінде Қазақстан Республикасы Экологиялық Кодексінің талаптары сақталуы тиіс.

      7. ГТО-ның Қазақстан Республикасында адам денсаулығына және қоршаған ортаға қатерін бағалау Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіппен аккредиттелген немесе аттестатталған зертханаларда және клиникалық базаларда халықаралық стандарттар мен ұсынымдарға, басқа да әдістемелік ұсынымдарға сәйкес жүзеге асырылуы тиіс.

      8. ГТО-ның қауіпсіздігін ғылыми негізде растау нәтижелерін субъект ГТО-ны тіркеу үшін тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы заңнамада көзделген тәртіппен уәкілетті органға береді.

Об утверждении Правил проведения работ по научно обоснованному подтверждению безопасности генетически модифицированных объектов

Постановление Правительства Республики Казахстан от 16 апреля 2008 года N 346.

      В соответствии с подпунктом 5) статьи 5 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года "О безопасности пищевой продукции" Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:

      1. Утвердить прилагаемые Правила проведения работ по научно обоснованному подтверждению безопасности генетически модифицированных объектов.

      2. Настоящее постановление вводится в действие со дня первого официального опубликования.

Премьер-Министр


Республики Казахстан

К. Масимов


  Утверждены
постановлением Правительства
Республики Казахстан
от 16 апреля 2008 года N 346

Правила
проведения работ по научно обоснованному подтверждению
безопасности генетически модифицированных объектов

      1. Настоящие Правила разработаны в соответствии с Законом Республики Казахстан от 21 июля 2007 года "О безопасности пищевой продукции" и определяют порядок проведения работ по научно обоснованному подтверждению безопасности генетически модифицированных объектов (далее - Правила).

      2. В настоящих Правилах используются следующие термины и понятия:

      субъект - юридическое лицо или индивидуальный предприниматель, осуществляющий хозяйственную деятельность в области производства (изготовления) и оборота генетически модифицированных объектов (далее - ГМО);

      оценка риска - качественная и (или) количественная оценка вероятности проникновения, укоренения или распространения вредителя или заболевания и связанных с этим потенциальных биологических и экономических последствий или оценка возможности неблагоприятного воздействия на жизнь и здоровье человека или животных, возникающего от присутствия добавок, загрязняющих веществ, токсинов или болезнетворных организмов в пищевой продукции;

      уполномоченный орган - государственный орган в области санитарно-эпидемиологического благополучия населения.

      3. Научно обоснованное подтверждение безопасности проводится субъектом с использованием оценки риска.

      4. Оценка риска ГМО осуществляется как комплексная оценка рисков в ходе лабораторного исследования и включает в себя следующее:

      оценка ГМО в отношении выраженных веществ (не нуклеиновые кислотные вещества) композиционного анализа ключевых компонентов, определения метаболитов, результатов технологии производства пищевых продуктов, пищевого изменения;

      оценка и при необходимости определение физико-химических свойств белков, входящих в состав ГМО (рН, растворимость, реологические свойства водных дисперсий, водоудерживающая и жироудерживающая способность, критическая концентрация гелеобразования, эмульсионная стабильность);

      оценка и при необходимости определение физико-химических свойств ГМО, ее пищевой и биологической ценности, а также гигиенических показателей безопасности пищевой продукции в соответствии с требованиями санитарных правил и норм, утвержденных уполномоченным органом в области здравоохранения;

      оценка и при необходимости определение медико-биологического воздействия ГМО на макроорганизм. Определение медико-биологического воздействия ГМО осуществляется на основании результатов опытов, проведенных на животных, которые предусматривают оценку токсичности, эмбритоксического, гонадотропного, тератогенного, мутагенного эффектов, иммуномодулирующих, аллергенных свойств, влияния на микробиоценоз различных биотопов макроорганизма, проведение гематологических и биохимических исследований.

      5. Для ГМО, предназначенных в пищевых целях, полученных из рекомбинантной дезоксирибонуклеиновой кислоты микроорганизмов (бактерия, дрожжи или волокнистые грибки), должна проводиться оценка безопасности возможной токсичности и других особенностей, связанных с патогенетикой выраженных веществ, иммунологических эффектов, жизнеспособности и наличия микроорганизмов в желудочно-кишечном тракте человека, антибиотикорезистентности и пересаживания ген.

      6. Выведение генетически модифицированных организмов в Республике Казахстан осуществляются при наличии положительных заключений государственных экологической и санитарно-эпидемиологической экспертиз. Использование указанных организмов и веществ при отсутствии таких заключений запрещается.

      При производстве и использовании генетически модифицированных продуктов и организмов должны соблюдаться требования Экологического кодекса Республики Казахстан.

      7. Оценка риска ГМО на здоровье человека и окружающую среду в Республике Казахстан должна осуществляться в соответствии с международными стандартами и рекомендациями, другими методическими рекомендациями, в лабораториях и клинических базах, аккредитованных или аттестованных в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан .

      8. Результаты научно обоснованного подтверждения безопасности ГМО представляются субъектом в уполномоченный орган для регистрации ГМО в порядке, предусмотренном законодательством в области безопасности пищевой продукции.