Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді алып қою және жою жөніндегі қағидаларды бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 3 маусымдағы № 15-4/513 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 24 шілдеде № 11753 болып тіркелді.

      "Өсімдіктер карантині туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 7-бабы 1-тармағының 4) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:

      Ескерту. Кіріспе жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      1. Қоса берiлiп отырған Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді алып қою және жою жөніндегі қағидалар бекiтiлсiн.

      2. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Агроөнеркәсіптік кешендегі мемлекеттік инспекция комитеті заңнамада белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оның көшірмесін мерзімді баспа басылымдарына және "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесіне ресми жариялауға жіберілуін;

      3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы вице-министріне жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан Республикасының


Ауыл шаруашылығы министрі

А. Мамытбеков

      "КЕЛІСІЛГЕН"

      Қазақстан Республикасының

      Қаржы министрі

      _____________ Б. Сұлтанов

      2015 жылғы 4 маусым

      "КЕЛІСІЛГЕН"

      Қазақстан Республикасының

      Ұлттық экономика министрі

      _____________ Е. Досаев

      2015 жылғы 23 маусым

      "КЕЛІСІЛГЕН"

      Қазақстан Республикасының

      Энергетика министрі

      _____________ В. Школьник

      2015 жылғы 15 маусым



  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы министрінің
2015 жылғы 3 маусымдағы
№ 15-4/513 бұйрығымен
бекітілген

Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе
қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді алып
қою және жою жөніндегі қағидалар
1-тарау. Жалпы ережелер

      Ескерту. 1-тараудың тақырыбы жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      1. Осы Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді алып қою және жою жөніндегі қағидалар "Өсімдіктер карантині туралы" Қазақстан Республикасының Заңының 7-бабы 1-тармағының 4) тармақшасына сәйкес әзірленді және Қазақстан Республикасы аумағына карантинді объектілердің әкелінуі мен таралуын болдырмау мақсатында карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді алып қою және жою тәртібін айқындайды.

      Ескерту. 1-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      2. Егер залалданған карантинге жатқызылған өнімді жеткізушіге қайтару мүмкін болмаған жағдайда, ал зарарсыздандыру немесе қайта өңдеу карантинді объектілерді толық жоюға кепілдік бермесе және олардың ену және таралу қаупі төнсе, бұл өнім алып қоюға және жоюға жатады.

      3. Карантинге жатқызылған өнімнің иесі жасырынған немесе карантинді объектілермен залалданған карантинге жатқызылған өнімнен бас тартқан жағдайда, карантинге жатқызылған өнімді сақтау, әкету, немесе жою рәсімдеріне байланысты мәселелерді тиісті әкімшілік-аумақтық бірліктің жергілікті атқарушы органдары бір жұмыс күн ішінде шешеді.

2-тарау. Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді фитосанитариялық бақылау бекеттерінде алып қою және жою тәртібі

      Ескерту. 2-тараудың тақырыбы жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      4. Фитосанитариялық бақылау бекеттерінде залалданған карантинге жатқызылған өнімді (оның ішінде почталық жөнелтілімдерден, қол жүгінен және багаждан) алып қоюды карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес нысан бойынша алып қою актісін жасай отырып жүзеге асырады (бұдан әрі - № 1 алып қою актісі).

      5. Өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік инспектор № 1 алып қою актісіне қол қойылған сәттен бастап оны үш жұмыс күні ішінде (Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігі Агроөнеркәсіптік кешендегі мемлекеттік инспекция комитетінің "Республикалық өсімдіктер карантині орталығы" мемлекеттік мекемесі (бұдан әрі – уәкілетті ұйым) берген карантинге жатқызылған өнімнің жай-күйін карантиндік фитосанитариялық сараптау қорытындысын қоса бере отырып (бар болса)) өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосының аумақтық бөлімшесі (бұдан әрі – аумақтық бөлімше) басшысының (комиссия төрағасы) бұйрығымен құрылатын, құрамы аумақтық бөлімшенің, мемлекеттік кірістер органдарының және қоршаған ортаны қорғау саласындағы уәкілетті органның лауазымды адамдарынан тұратын залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою жөніндегі тұрақты жұмыс істейтін комиссияға (бұдан әрі – Фитосанитариялық бақылау бекеттеріндегі комиссия) жолдайды.

      Ескерту. 5-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      6. Фитосанитариялық бақылау бекеттеріндегі комиссия № 1 алып қою актісі негізінде:

      1) залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою туралы шешім қабылдайды;

      2) залалданған карантинге жатқызылған өнімді оқшаулау және сақталуын қамтамасыз ету жөніндегі шараларды жүзеге асырады;

      3) залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою тәртібін оның иесінің назарына жеткізеді;

      4) жергілікті атқарушы органның өкілдерін тарта отырып, залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою орны мен тәсілін айқындайды.

      7. Карантинді объектілердің таралуын және карантинге жатқызылған өнімнің мүмкін болатын ұрлануын болдырмау мақсатында оларды сақтау мемлекеттік кіріс органдарының келісімі бойынша Фитосанитариялық бақылау бекеттеріндегі комиссия айқындаған арнайы бөлінген орындарда жүргізіледі.

      8. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді жоюды өнім иесінің, осы Қағидалардың 3-тармағында көрсетілген жағдайларда жергілікті атқарушы орган өкілінің қатысуымен Фитосанитариялық бақылау бекеттеріндегі комиссия жүзеге асырады.

      9. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою фактісі осы тарау шеңберінде осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес нысан бойынша карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге жатпайтын карантинге жатқызылған өнімді жою туралы актімен (бұдан әрі – жою туралы акт) ресімделеді.

      Жою туралы акт төрт данада жасалады: біріншісі – аумақтық бөлімше үшін, екіншісі – мемлекеттік кірістер органдары үшін, үшіншісі – қоршаған ортаны қорғау саласындағы уәкілетті орган үшін, төртіншісі – карантинге жатқызылған өнім иесі үшін.

      Ескерту. 9-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      № 1 жою туралы акт бес данада жасалады: біріншісі - аумақтық бөлімше үшін, екіншісі – мемлекеттік кіріс органдары үшін, үшіншісі - қоршаған ортаны қорғау саласындағы уәкілетті орган үшін, төртіншісі - карантинге жатқызылған өнім иесі үшін, бесіншісі - осы Қағидалардың 3-тармағында көрсетілген жағдайларда - жергілікті атқарушы орган үшін.

      10. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді сақтауға, тасымалдауға, жоюға және көмуге байланысты барлық шығыстар осы өнім иесінің, ал осы Қағидалардың 3-тармағында көрсетілген жағдайда жергілікті атқарушы органның қаражаты есебінен жүзеге асырылады.

3-тарау. Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді Еуразиялық экономикалық одақтың кедендік шекарасы арқылы автомобиль өткізу пункттерінде алып қою және жою тәртібі

      Ескерту. 3-тараудың тақырыбы жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      11. Еуразиялық экономикалық одақтың кедендік шекарасы арқылы автомобиль өткізу пункттерінде (бұдан әрі – автомобиль өткізу пункттері) залалданған карантинге жатқызылған өнімді (оның ішінде пошта жөнелтілімдерінен, қол жүгі мен багаждан) алып қоюды өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік инспекторлар № 1 алып қою актісін жасай отырып, жүзеге асырады.

      Ескерту. 11-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      12. Өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік инспектор № 1 алып қою актісіне қол қойылған сәттен бастап үш жұмыс күні ішінде оны (уәкілетті ұйым берген карантинге жатқызылған өнімнің жай-күйін карантиндік фитосанитариялық сараптау қорытындысын қоса бере отырып (бар болса)) аумақтық бөлімшесі басшысының (комиссия төрағасы) бұйрығымен құрылатын, құрамы мемлекеттік кірістер органдарының лауазымды адамдарынан, жергілікті атқарушы органның, қоршаған ортаны қорғау саласындағы аумақтық уәкілетті органның өкілдерінен тұратын залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою жөніндегі тұрақты жұмыс істейтін комиссияға (бұдан әрі – Автомобиль өткізу пункттеріндегі комиссия) жолдайды.

      Ескерту. 12-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      13. № 1 алып қою актісі негізінде автомобиль өткізу пункттеріндегі комиссия:

      1) залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою туралы шешім қабылдайды;

      2) залалданған карантинге жатқызылған өнімді оқшаулау және сақталуын қамтамасыз ету жөніндегі шараларды жүзеге асырады;

      3) залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою тәртібін оның иесінің назарына жеткізеді;

      4) жергілікті атқарушы органның өкілдерін тарта отырып, залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою орны мен тәсілін айқындайды.

      Ескерту. 13-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      14. Карантинді объектілердің таралуын және карантинге жатқызылған өнімнің мүмкін болатын ұрлануын болдырмау мақсатында оларды сақтау Автомобиль өткізу пункттеріндегі комиссия айқындаған арнайы бөлінген орындарда жүргізіледі.

      15. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді жоюды өнім иесінің, осы Қағидалардың 3-тармағында көрсетілген жағдайларда жергілікті атқарушы орган өкілінің қатысуымен Автомобиль өткізу пункттеріндегі комиссия жүзеге асырады.

      16. Автомобиль өткізу пункттерінде залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою фактісі жою туралы актімен ресімделеді.

      Жою туралы акт бес данада жасалады: біріншісі – аумақтық бөлімше үшін, екіншісі – мемлекеттік кірістер органы үшін, үшіншісі – қоршаған ортаны қорғау саласындағы уәкілетті орган үшін, төртіншісі – карантинге жатқызылған өнім иесі үшін, бесіншісі – жергілікті атқарушы орган үшін.

      Ескерту. 16-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      17. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді сақтауға, тасымалдауға, жоюға және көмуге байланысты барлық шығыстар осы өнім иесінің, ал осы Қағидалардың 3-тармағында көрсетілген жағдайда жергілікті атқарушы органның қаражаты есебінен жүзеге асырылады.

4-тарау. Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді Қазақстан Республикасы аумағында алып қою және жою тәртібі

      Ескерту. 4-тараудың тақырыбы жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      18. Тиісті облыстың, республикалық маңызы бар қаланың, астананың, облыстық маңызы бар қаланың, ауданның (аудандық маңызы бар қаланың) аумағында залалданған карантинге жатқызылған өнімді (оның ішінде почталық жөнелтілімдерден, қол жүгінен және багаждан) алып қоюды өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік инспектор № 1 алып қою актісін жасай отырып жүзеге асырады.

      19. Өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік инспектор № 1 алып қою актісіне қол қойылған сәттен бастап оны үш жұмыс күні ішінде (уәкілетті ұйым берген карантинге жатқызылған өнімнің жай-күйін карантиндік фитосанитариялық сараптау қорытындысын қоса бере отырып (бар болса)) аумағында залалданған карантинге жатқызылған өнім анықталған аумақтық бөлімше басшысының (комиссия төрағасы) бұйрығымен құрылатын, құрамында аумақтық бөлімше, жергілікті атқарушы органның, қоршаған ортаны қорғау саласындағы уәкілетті органның және ішкі сауда объектісі өкілдері залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою жөніндегі тұрақты жұмыс істейтін комиссияға (бұдан әрі – Қазақстан Республикасы аумағындағы комиссия) жолдайды.

      Ескерту. 19-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      20. Қазақстан Республикасы аумағындағы комиссия № 1 алып қою актісі негізінде:

      1) залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою туралы шешім қабылдайды;

      2) залалданған карантинге жатқызылған өнімді оқшаулау және сақталуын қамтамасыз ету жөніндегі шараларды жүзеге асырады;

      3) залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою тәртібін оның иесінің назарына жеткізеді;

      4) залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою орны мен тәсілін айқындайды.

      21. Карантинді объектілердің таралуын және карантинге жатқызылған өнімнің мүмкін болатын ұрлануын болдырмау мақсатында оларды сақтау жергілікті атқарушы органдарының келісімі бойынша Қазақстан Республикасы аумағындағы комиссия айқындаған арнайы бөлінген орындарда жүргізіледі.

      22. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді жоюды өнім иесінің қатысуымен Қазақстан Республикасы аумағындағы комиссия жүзеге асырады.

      23. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді жою фактісі осы тарау шеңберінде жою туралы актімен ресімделеді.

      Жою туралы акт төрт данада жасалады: біріншісі – аумақтық бөлімше үшін, екіншісі – жергілікті атқарушы орган үшін, үшіншісі – қоршаған ортаны қорғау саласындағы уәкілетті орган үшін, төртіншісі – карантинге жатқызылған өнім иесі үшін.

      Ескерту. 23-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 15.09.2023 № 330 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      24. Залалданған карантинге жатқызылған өнімді сақтауға, тасымалдауға, жоюға және көмуге байланысты барлық шығыстар осы өнім иесінің, ал осы Қағидалардың 3-тармағында көрсетілген жағдайда жергілікті атқарушы органның қаражаты есебінен жүзеге асырылады.

  Карантинді объектілермен залалданған,
зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге
жатқызылған өнімді алып қою және
жою жөніндегі қағидаларға
1-қосымша

      Нысан

      _____________________________________________________________________

      (өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосының

      аумақтық бөлімшесінің атауы)

Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе
қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған өнімді
алып қою туралы акті

      Кімге: ______________________________________________________________

      ______________________________________________________________ иесіне

      Осымен төменде санамаланған карантинге жатқызылған өнім мынадай

      себептер бойынша алынатындығы куәландырылады:

      өнім ___________________________________________________ залалданған.

      Осы карантинге жатқызылған өнімнің импортына тыйым салынған.

      Фитосанитариялық сертификат мынадай себептер бойынша жарамсыз:

      _____________________________________________________________________

      Басқа себептер: _____________________________________________________

      Қабылданған шаралар: ________________________________________________

      Жою _________________________________________________________________

      Қайтару _____________________________________________________________

      Залалсыздандыру _____________________________________________________

      Тазалау _____________________________________________________________

      Басқалары: __________________________________________________________

      Алынған карантинге жатқызылған өнімнің атауы мен саны:

      (бүкіл өнім немесе оның бір бөлігі) _________________________________

      Карантинге жатқызылған өнім туралы мәліметтер:

      Экспорттаушының мекенжайы: __________________________________________

      Карантинге жатқызылған өнімді алушының мекенжайы: ___________________

      Айыру белгілері (таңбалау): _________________________________________

      Жеткізу құралдары: __________________________________________________

      № _______________________________________ фитосанитариялық сертификат

      _____________ берген (ұйымның атауы) Берілген күні _______________

      Өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік

      инспектор _____________ ______________________________________

      (қолы) (тегі, аты, әкесінің аты (бар болса))

      Мөр орны 20_ жылғы "___" _____________________

  Карантинді объектілермен залалданған,
зарарсыздандыруға немесе қайта өңдеуге келмейтін карантинге
жатқызылған өнімді алып қою және
жою жөніндегі қағидаларға
2-қосымша

      Нысан

Карантинді объектілермен залалданған, зарарсыздандыруға немесе
қайта өңдеуге келмейтін карантинге жатқызылған
өнімді жою туралы акті

      Акт жасалған орын _____________ акт жасалған күн ____________________

      Мынадай құрамдағы ___________________________________________________

      ____________________________________________________________ комиссия

      (тегі, аты, әкесінің аты (бар болса) лауазымы)

      _____________________________________________________________________

      (карантинге жатқызылған өнімнің атауы, саны)

      _____________________________________________________________________

      (карантинге жатқызылған өнім иесінің атауы, тегі, аты, әкесінің аты

      (бар болса)

      _____________________________________________________________________

      (жою әдісін, орнын көрсету)

      ______________________________________________________ жоюды жүргізді

      Негізді _____________________________________________________________

      (негізінде карантинге жатқызылған

      _____________________________________________________________________

      өнім жойылғанын құжатты (нөмірін) көрсету)

      Комиссия мүшелері: _________________________________________ ________

      (тегі, аты, әкесінің аты (бар болса) лауазымы) (қолы)

      ______________________________________________ ________

      (тегі, аты, әкесінің аты (бар болса) лауазымы) (қолы)

      ______________________________________________ ________

      (тегі, аты, әкесінің аты (бар болса) лауазымы) (қолы)

      20 ____ жылғы "____"_________________

      Карантинге жатқызылған өнім иесінің (өкілінің) қолы

      _____________________________________________________________________

      (тегі, аты, әкесінің аты (бар болса) лауазымы)

      20 жылғы "____"_________________

Об утверждении Правил по изъятию и уничтожению подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке

Приказ Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 3 июня 2015 года № 15-4/513. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 24 июля 2015 года № 11753.

      В соответствии с подпунктом 4) пункта 1 статьи 7 Закона Республики Казахстан "О карантине растений" ПРИКАЗЫВАЮ:

      Сноска. Преамбула - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      1. Утвердить прилагаемые Правила по изъятию и уничтожению подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке.

      2. Комитету государственной инспекции в агропромышленном комплексе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан в установленном законодательством порядке обеспечить:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) в течение десяти календарных дней после государственной регистрации настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан направление его копии на официальное опубликование в периодические печатные издания и в информационно-правовую систему "Әділет";

      3) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего вице-министра сельского хозяйства Республики Казахстан.

      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

Министр сельского хозяйства


Республики Казахстан

А. Мамытбеков

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр финансов

      Республики Казахстан

      _______________ Б. Султанов

      4 июня 2015 года

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр национальной экономики

      Республики Казахстан

      _______________ Е. Досаев

      23 июня 2015 года

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр энергетики

      Республики Казахстан

      _______________ В. Школьник

      15 июня 2015 года



  Утверждены
приказом Министра сельского
хозяйства Республики Казахстан
от 3 июня 2015 года № 15-4/513

Правила
по изъятию и уничтожению подкарантинной продукции,
зараженной карантинными объектами, не подлежащей
обеззараживанию или переработке
Глава 1. Общие положения

      Сноска. Заголовок главы 1 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      1. Настоящие Правила по изъятию и уничтожению подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке, разработаны в соответствии с подпунктом 4) пункта 1 статьи 7 Закона Республики Казахстан "О карантине растений" и определяют порядок изъятия и уничтожения подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке, в целях предотвращения ввоза и распространения карантинных объектов на территории Республики Казахстан.

      Сноска. Пункт 1 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      2. В случае, если зараженная подкарантинная продукция не может быть возвращена поставщику, а обеззараживание или переработка не гарантируют полного уничтожения карантинных объектов и существует опасность их проникновения и распространения, эта продукция подлежит изъятию и уничтожению.

      3. В случае, когда владелец подкарантинной продукции скрылся или отказался от подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, вопросы, связанные с процедурой хранения, вывоза, или уничтожения подкарантинной продукции, решаются местными исполнительными органами соответствующей административно-территориальной единицы в течение одного рабочего дня.

Глава 2. Порядок изъятия и уничтожения подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке, на фитосанитарных контрольных постах

      Сноска. Заголовок главы 2 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      4. Изъятие зараженной подкарантинной продукции (в том числе из почтовых отправлений, ручной клади и багажа) на фитосанитарных контрольных постах осуществляется государственным инспектором по карантину растений, с составлением акта изъятия подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке по форме согласно приложению 1 к настоящим Правилам (далее – акт изъятия № 1).

      5. Государственный инспектор по карантину растений в течение трех рабочих дней с момента подписания акта изъятия № 1 направляет его (с приложением заключения фитосанитарной экспертизы состояния подкарантинной продукции (при наличии), выданного государственным учреждением "Республиканский центр карантина растений" Комитета государственной инспекции в агропромышленном комплексе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан (далее – уполномоченная организация)) в постоянно действующую комиссию по уничтожению зараженной подкарантинной продукции, создаваемую приказом руководителя (председатель комиссии) территориального подразделения ведомства уполномоченного органа по карантину растений (далее – территориальное подразделение), в составе должностных лиц территориального подразделения, органов государственных доходов и уполномоченного органа в области охраны окружающей среды (далее – Комиссия на фитосанитарных контрольных постах).

      Сноска. Пункт 5 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      6. На основании акта изъятия № 1 Комиссия на фитосанитарных контрольных постах:

      1) принимает решение об уничтожении зараженной подкарантинной продукции;

      2) осуществляет меры по изолированию и обеспечению сохранности зараженной подкарантинной продукции;

      3) доводит до сведения владельца зараженной подкарантинной продукции порядок ее уничтожения;

      4) определяет с привлечением представителей местного исполнительного органа место и способ уничтожения зараженной подкарантинной продукции.

      7. В целях предотвращения распространения карантинных объектов и возможного хищения подкарантинной продукции их хранение проводится в специально отведенных местах, определенных Комиссией на фитосанитарных контрольных постах, по согласованию с органами государственных доходов.

      8. Уничтожение зараженной подкарантинной продукции осуществляется Комиссией на фитосанитарных контрольных постах в присутствии ее владельца, в случаях указанных в пункте 3 настоящих Правил представителя местного исполнительного органа.

      9. Факт уничтожения зараженной подкарантинной продукции в рамках настоящей главы оформляется актом об уничтожении подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке, по форме согласно приложению 2 к настоящим Правилам (далее – акт об уничтожении).

      Акт об уничтожении составляется в четырех экземплярах: первый – для территориального подразделения, второй – для органа государственных доходов, третий – для уполномоченного органа в области охраны окружающей среды, четвертый – для владельца подкарантинной продукции.

      Сноска. Пункт 9 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      10. Все расходы, связанные с хранением, транспортировкой, уничтожением и захоронением зараженной подкарантинной продукции осуществляются за счет средств владельца этой продукции, в случае указанном в пункте 3 настоящих Правил – за счет средств местного исполнительного органа.

Глава 3. Порядок изъятия и уничтожения подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке, на автомобильных пунктах пропуска через таможенную границу Евразийского экономического союза

      Сноска. Заголовок главы 3 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      11. Изъятие зараженной подкарантинной продукции (в том числе из почтовых отправлений, ручной клади и багажа) на автомобильных пунктах пропуска через таможенную границу Евразийского экономического союза (далее – автомобильные пункты пропуска) осуществляется государственными инспекторами по карантину растений с составлением акта изъятия № 1.

      Сноска. Пункт 11 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      12. Государственный инспектор по карантину растений в течение трех рабочих дней с момента подписания акта изъятия № 1 направляет его (с приложением заключения фитосанитарной экспертизы состояния подкарантинной продукции (при наличии), выданного уполномоченной организацией) в постоянно действующую комиссию по уничтожению зараженной подкарантинной продукции на автомобильных пунктах пропуска, создаваемую приказом руководителя территориального подразделения (председатель комиссии), в составе должностных лиц органов государственных доходов, местного исполнительного органа, уполномоченного органа в области охраны окружающей среды (далее – Комиссия на автомобильных пунктах пропуска).

      Сноска. Пункт 12 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      13. На основании акта изъятия № 1 Комиссия на автомобильных пунктах пропуска:

      1) принимает решение об уничтожении зараженной подкарантинной продукции;

      2) осуществляет меры по изолированию и обеспечению сохранности зараженной подкарантинной продукции;

      3) доводит до сведения владельца зараженной подкарантинной продукции порядок ее уничтожения;

      4) определяет с привлечением представителей местного исполнительного органа место и способ уничтожения зараженной подкарантинной продукции.

      Сноска. Пункт 13 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      14. В целях предотвращения распространения карантинных объектов и возможного хищения подкарантинной продукции их хранение проводится в специально отведенных местах, определенных Комиссией на автомобильных пунктах пропуска.

      15. Уничтожение зараженной подкарантинной продукции осуществляется Комиссией на автомобильных пунктах пропуска в присутствии ее владельца, в случаях указанных в пункте 3 настоящих Правил представителя местного исполнительного органа.

      16. Факт уничтожения зараженной подкарантинной продукции на автомобильных пунктах пропуска оформляется актом об уничтожении.

      Акт об уничтожении составляется в пяти экземплярах: первый – для территориального подразделения, второй – для органа государственных доходов, третий – для уполномоченного органа в области охраны окружающей среды, четвертый – для владельца подкарантинной продукции, пятый –для местного исполнительного органа.

      Сноска. Пункт 16 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      17. Все расходы, связанные с хранением, транспортировкой, уничтожением и захоронением зараженной подкарантинной продукции осуществляются за счет средств владельца этой продукции, в случае указанном в пункте 3 настоящих Правил - за счет средств местного исполнительного органа.

Глава 4. Порядок изъятия и уничтожения подкарантинной продукции, зараженной карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке на территории Республики Казахстан

      Сноска. Заголовок главы 4 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      18. Изъятие зараженной подкарантинной продукции (в том числе из почтовых отправлений, ручной клади и багажа) на территории соответствующей области, городов республиканского значения, столицы, города областного значения, района (города районного значения) осуществляется государственным инспектором по карантину растений, с составлением акта изъятия № 1.

      19. Государственный инспектор по карантину растений в течение трех рабочих дней с момента подписания акта изъятия № 1 направляет его (с приложением заключения фитосанитарной экспертизы состояния подкарантинной продукции (при наличии), выданного уполномоченной организацией) в постоянно действующую комиссию по уничтожению зараженной подкарантинной продукции, создаваемую приказом руководителя (председатель комиссии) территориального подразделения (на территории которого обнаружена зараженная подкарантинная продукция), в составе должностных лиц представителей территориального подразделения, местного исполнительного органа, уполномоченного органа в области охраны окружающей среды и объекта внутренней торговли (далее – Комиссия на территории Республики Казахстан).

      Сноска. Пункт 19 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      20. На основании акта изъятия № 1 Комиссия на территории Республики Казахстан:

      1) принимает решение об уничтожении зараженной подкарантинной продукции;

      2) осуществляет меры по изолированию и обеспечению сохранности зараженной подкарантинной продукции;

      3) доводит до сведения владельца зараженной подкарантинной продукции порядок ее уничтожения;

      4) определяет место и способ уничтожения зараженной подкарантинной продукции.

      21. В целях предотвращения распространения карантинных объектов и возможного хищения подкарантинной продукции их хранение проводится в специально отведенных местах, определенных Комиссией на териитории Республики Казахстан, по согласованию с местным исполнительным органом.

      22. Уничтожение зараженной подкарантинной продукции осуществляется Комиссией на территории Республики Казахстан в присутствии ее владельца.

      23. Факт уничтожения зараженной подкарантинной продукции в рамках настоящей главы оформляется актом об уничтожении.

      Акт об уничтожении № 1 составляется в четырех экземплярах: первый – для территориального подразделения, второй – для местного исполнительного органа, третий – для уполномоченного органа в области охраны окружающей среды, четвертый – для владельца подкарантинной продукции.

      Сноска. Пункт 23 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 15.09.2023 № 330 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      24. Все расходы, связанные с хранением, транспортировкой, уничтожением и захоронением зараженной подкарантинной продукции осуществляются за счет средств владельца этой продукции, в случае указанном в пункте 3 настоящих Правил - за счет средств местного исполнительного органа.

  Приложение 1
к Правилам по изъятию и уничтожению
подкарантинной продукции, зараженной
карантинными объектами, не подлежащей
обеззараживанию или переработке

      Форма

      _____________________________________________________________________

      (наименование территориального подразделения ведомства

      уполномоченного органа по карантину растений)

Акт изъятия
подкарантинной продукции, зараженной карантинными
объектами, не подлежащей обеззараживанию или переработке

      Кому: владельцу _____________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      Настоящим удостоверяется, что перечисленная ниже подкарантинная

      продукция изымается по следующим причинам:

      продукция заражена: _________________________________________________

      Импорт данной подкарантинной продукции запрещен.

      Фитосанитарный сертификат недействителен по следующим причинам:

      _____________________________________________________________________

      Другие причины:______________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      Принятые меры: ______________________________________________________

      Уничтожение

      Возврат

      Обеззараживание

      Очистка

      Другие: _____________________________________________________________

      Наименование и количество изъятой подкарантинной продукции:

      (вся продукция или его часть) _______________________________________

      Сведения о подкарантинной продукции:

      Адрес экспортера:

      Адрес получателя подкарантинной продукции:

      Отличительные знаки (маркировка):

      Средства доставки:

      Фитосанитарный сертификат № ____________

      Выдан (наименование организации) _____________ Дата выдачи __________

      Государственный инспектор по

      карантину растений _________ _______________________________________

      (подпись) (фамилия, имя, отчество (при наличии))

      Место печати "___" _____________ 20__года

  Приложение 2
к Правилам по изъятию и уничтожению
подкарантинной продукции, зараженной
карантинными объектами, не подлежащей
обеззараживанию или переработке

      Форма

Акт
об уничтожении подкарантинной продукции, зараженной
карантинными объектами, не подлежащей обеззараживанию или
переработке

      Место составления ________________ дата составления _________________

      Комиссией в составе _________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      (фамилия, имя, отчество (при наличии) должность)

      произведено уничтожение

      _____________________________________________________________________

      (наименование, количество подкарантинной продукции)

      _____________________________________________________________________

      (наименование, фамилия, имя, отчество (при наличии)

      владельца подкарантинной продукции)

      _____________________________________________________________________

      (указать способ, место уничтожения)

      Основание ___________________________________________________________

      (указать документ (номер), на основании которого

      _____________________________________________________________________

      уничтожена подкарантинная продукция)

      _____________________________________________________________________

      Члены Комиссии: ________________________________________ ___________

      (фамилия, имя, отчество (при наличии) должность) (подпись)

      ________________________________________________________ ____________

      (фамилия, имя, отчество (при наличии)) (подпись)

      ________________________________________________________ ____________

      (фамилия, имя, отчество (при наличии)) (подпись)

      "___" _______________ 20 __ года

      Подпись владельца (представителя) подкарантинной продукции

      _____________________________________________________________________

      (фамилия, имя, отчество (при наличии) должность)

      "___" _______________ 20 __ года