Этил спиртi мен алкоголь өнiмдерiн (сырадан басқа) дегустациялау Тәртiбiн бекiту туралы

Бұйрық Қазақстан Республикасының Мемлекеттік кіріс министрлігі Алкоголь өнімін өндіру және оның Айналымын мемлекеттік бақылау жөніндегі комитет 1999 жылғы 6 қазан N 240. Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде 1999 жылғы 5 қарашада тіркелді. Тіркеу N 962. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2011 жылғы 29 қыркүйектегі № 491 Бұйрығымен.

      Күші жойылды - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2011.09.29 № 491(ресми жарияланған күнінен бастап он күнтізбелік күн өткеннен кейін қолданысқа енгізіледі) Бұйрығымен.

      "Этил спиртi мен алкоголь өнiмiнiң өндiрiлуiн және айналымынмемлекеттiк реттеу туралы" Қазақстан Республикасының 1999 жылғы 16шiлдедегi Z990429_ Заңына сәйкес Бұйырамын:
     1. Қоса берілiп отырған Этил спиртi мен алкоголь өнiмдерiн (сырадан басқа) дегустациялау Тәртiбi бекiтiлсiн.
     2. Осы бұйрықтың Қазақстан Республикасының Әдiлет министрлiгiнде тiркеуден өтiлуiн нормативтiк реттеу бөлiм (А.Лепесбаев) қамтамасыз етсiн.
     3. Осы бұйрықтың орындалуына бақылау жасау бақылау және лицензиялау бөлiмiнiң бастығына (Р.Алдашев) жүктелсiн.
     4. Осы бұйрық мемлекеттiк тiркеуден өткен күнiнен бастап күшiне енедi.

     Төраға

                                          Қазақстан Республикасы
                                     Мемлекеттiк кiрiс министрлiгiнiң
                                     Алкоголь өнiмiн өндiру және оның
                                       Айналымын мемлекеттiк бақылау

________________________________
                                                  "__"_____________________

                                          N  қаулысымен бекiтілген

 
                Этил спиртi мен алкоголь өнiмдерiн
                   (сырадан басқа) дегустациялау
                            Тәртiбi
 
                        1-тарау. Жалпы ережелер
 
      1.Осы Ереже "Этил спиртi мен алкоголь өнiмiнiң өндiрiлуiн және

 

айналымын мемлекеттiк реттеу туралы" Қазақстан Республикасының 16.07.1999

жылғы Заңына сонымен бiрге Қазақстан Республикасы Мемлекеттiк кiрiс

министрлiгiнiң Алкоголь өнiмiн өндiру мен айналымын мемлекеттiк бақылау

жөнiндегi комитет Төрағасының "__"____ 1999 ж. N бұйрығымен бекiтiлген

Республикалық дегустациялық комиссия туралы ережеге сәйкес әзiрлендi.

     2. Республикалық дегустациялық комиссия (бұдан әрi - РДК) этил спиртi

мен алкоголь өнiмiн дегустациялауды жүзеге асыру кезiнде нормативтiк

құқықтық актiлердi, нормативтiк-техникалық құжаттаманы және осы Ереженi

басшылыққа алады.


                       2-тарау. Yлгiлердi ұсынудың тәртiбi


     3. Дегустацияға ұсынылатын өнiмнiң үлгiлерiн iрiктеудi алкоголь

өнiмiнiң нақты түрi үшiн сынамаларды қабылдаудың тәртiбi мен iрiктеудiң

әдiстерi әрекет етушi Мемстандарт бойынша жүзеге асыруы тиiс және мынадай

құжаттама қоса берiледi:

     тәуелсiз ұйымның өкiлi қатысуымен, сынамаларды iрiктеу актiсi;

     iс құжаты немесе шот;

     сәйкестiк сертификатының көшiрмесi;

     өнiмнiң үлгілерiн сынаулардың хаттамасы;

     өнiмнiң қысқаша сипаттамасы;


 
       рецептураны көрсетiп технологиялық нұсқаулықтың сипатымен, ал өнiмнiң жаңа түрлерiн бекiткен жағдайда, сондай-ақ нормативтiк құжаттаманың жобасы;
      үлгілердi дегустацияға ұсынудың мақсатын көрсете отырып хат.
      4. Дегустацияға арналған өнiмнiң үлгiлерi пломбыланады және мынадай санда ұсынылады:
      өнімнің жаңа үлгiлерiн бекiту кезiнде және төрелiк соттар кезiнде шешiмдер қабылданатын жағдайларда 6 шөлмек (2 тәуелсiз лабораторияларда сынақтар жүргiзу қажет болғанда);
      ағымдағы дегустациялар кезiнде 4 шөлмек (сынаулар үшiн 2 шөлмек).
      5. Қажет болғанда техникалық қызметкер немесе РДК мүшелерi белгiленген тәртiппен үлгiлердi iрiктеудi тауар өндiрушiнiң дайын өнiм қоймасынан және этил спиртi мен алкоголь өнiмiн (сырадан басқа) сақтау қоймасынан, этил спиртi мен алкоголь өнiмiн (сырадан басқа) сақтау және көтерме сатуды iске асыратын отандық ұйымдар мен импортшылардың сонымен бiрге мүдделi тараптардың қатысуында сауда желiсiнен жүзеге асырады.
      6. Қатысуға арналған өтiнiш пен дегустация үшiн алынған үлгiлердi рәсiмдеу үшiн РДК-ға жiбередi. Yлгiлердi сақтаудың шарттары қолданыстағы нормативтiк құжаттама талаптарына сәйкес болуы тиiс.
      7. Yлгiлер келiп түскен сәтiнен бастап РДК-ның билiк етуiне көшедi және қайтаруға немесе ауыстыруға жатпайды.
      8. Дегустация жүргiзiлгенге дейiн РДК Қазақстан Республикасының аккредитовтенген органдарына тiркелген лабораторияда физикалық-химиялық көрсеткiштерi бойынша сынауды қамтамасыз етедi.
      9. Ұсынылған үлгiлердiң атауы мен саны, сынауға және дегустацияға арналған олардың шығыстарының бағдары көрсетiле отырып, N 1-қосымшадағы нысан бойынша журналға ресiмделедi.
      10. Дегустацияға үлгiлер, тек сынақ өткiзiлгеннен кейiн, қажеттi әрекет етушi Мемстандарт талабына сәйкестiгi жөнiнде қорытындысы болғанда ұсынылады.
 
                       3-тарау. Дегустацияны жүргiзудiң тәртiбi
 
      11.»РДК мәжiлiстерi бекiтiлген жоспарға сәйкес, ал шұғыл шешiм қабылдау қажет болғанда, комиссия Төрағасының нұсқауы бойынша жүргiзiледi.
      12. Дегустация ашық және жабық жүргiзiледi. Жабық дегустация кезiнде өнiмiнiң тауарлық атауы және өндiрушi хабарландырылмайды, ал үлгiлер нөмiрлермен шифрланады. Комиссияның төрағасы немесе оның орынбасары шифрлық үлгiлер жөнiндегi жұмыс тапсырылатын сенiмдi адамды айқындайды. Өнiмнiң үлгiлерi қораптан алынады, әрбiр үлгiге белгiлi бiр нөмiр берiледi және шифрлау актiсi жасалады, онда үлгiлердiң шифры, өнiмнiң атауы мен дайындаушы ұйым көрсетiледi. РДК мүшелерiнiң және басқа да мамандардың, сенiмдi тұлғадан басқа үлгiлердi шифрлауға қатысуына жол берiлмейдi. Шифрлау актiсiне қол қойылады, конвертке салынады және РДК төрағасына берiледi, ол дегустация аяқталған және үлгiлердi талқылау аяқталғаннан кейiн ғана ашылады.
      13. Жабық дегустация кезiнде РДК-ның әрбiр мүшесi дегустация кәртiшкесiне тиiстi балдар қояды. Ол дегустация аяқталған соң хатшыға берiледi. РДК мүшелерi үлгiлердi дегустация кәртiшкелерiне бағаларды қойғанға дейiн талқылауына жол берiлмейдi.
      14. Жекелеген жағдайларда Төрағаның шешiмiмен алдын ала үлгiлердi шифрлаусыз өнiмнiң салыстырмалы дегустациясы жүргiзiлуi мүмкiн. Бұл ретте ұсынылған үлгiлердiң сапасы бақылаулыққа қабылданған үлгiмен салыстырылынады.
      15. Дегустация 18-20'С ауа температурасы жарық үй-жайда жүргiзiледi. Бөлмеде ауа таза болуы, бөтен иiстен ада болуы тиiс.
      16. Дегустация үшiн арнайы нысаны бар, бұйымды оның шашырауынсыз және бұйымның хош иiсiн дәл бiле алатындай жеңiл араластыруға мүмкiншiлiк беретiн түссiз шыны бокалдар пайдаланылады.
      17. Комиссияның бiр мәжiлiсiне ұсынылатын бұйымдардың түрлерiнiң саны немесе атаулары РДК Төрағасымен алдын ала келiсiледi.
      15 үлгiден артық болуы ұсынылмайды. Бұл ретте әрбiр төрт үлгiнiң сапасын бағалаған соң кемiнде бес минут үзiлiс жасалады.
      18. Әрбiр үлгiнi дегустациялаған соң дәмдi бейтараптанатын құрал ретiнде ауызды сумен шаю ұсынылады, сондай-ақ ақ нан, ащы емес iрiмшiк және өткiр иiсi мен дәмi жоқ басқа да өнiмдердi қолдану ұсынылады.
      19. Yлгiлердi органолептикалық көрсеткiштерiн айқындау үшiн дайындау өнiмнiң әрбiр түрiне қойылатын талаптарға сәйкес жүзеге асырылады:
      күштiлiгi 40% дейiн жұмсартылған сумен араластырғаннан кейiнгi және (20+ -2)С температурасына дейiн салқындатылған спирт;
      арақ пен ликер-арақ бұйымдары, аперитивтер, бальзамдар олар қабылдағанға дейiн ұсталынады (20 + -)'С;
      пунштер мен ромның дегустациясын ыстық шаймен, бальзамдарды - шаймен немесе кофемен, коктейлдердi газдандырылған минералды немесе сода сумен, тоникпен және мұзбен жүргiзуге ұсынылады;
      десерттi және күшейтiлген шараптар (15 +-2)'С, асханалықтары - (12 + - 2)'С дейiн мұздатылады;
      шампан, шымырлама шараптар - (12 + - 2)'С;
      коньяктар, бренди (20 + - 2)'С.
      20. Дегустацияланатын бұйым шығыстарының нормасы бұйымның сапасын әрбiр органолептикалық айқындау кезiнде бiр дегустаторға 50 мл аспайтын мөлшерде белгiленедi.
      21. Ликер-арақ және вино өнiмдерiнiң сапасын органолептикалық бағалау N N 2, 3, 4, 5-қосымшалар бойынша 10 балдық жүйеде жүргiзiледi.
      22. Егер өнiмнiң дегустацияланатын үлгiсiн бағалау кезiнде көрсеткiштердiң бiрi "қанағаттанарлық" немесе "қанағанттанғысыз" деп бағаланса, онда қалған көрсеткiштердiң жоғары сапасының кезiнде аталмыш үлгi бойынша жалпы бал "қанағаттанарлық" немесе "қанағанттанғысыз" деп дегустатор бағалай алмайды.
      23. Ұйымдарды органолептикалық бағалау кезiнде дегустаторлардың арасында пiкiр алысу немесе қандай да бiр басқа да әңгiмелерге жол берiлмейдi.
      24. Yлгiлердiң дегустациялық бағасының нәтижелерiн қорыту мынадай түрде жүргiзелдi:
      әуелi үтiрден кейiн бiрiншi белгiге дейiн дөңгелектей отырып әрбiр үлгi бойынша дегустаторлардың барлық ұсынған бағаларының орташа арифметикалық мәнi есептеледi;
      сосын 1,0 балдан астам шамада есептiк орташа көрсеткiштiң ерекшеленетiн дегустаторлардың бағалары алынып тасталынады. Қалған бағалардың санынан кейiн қайтадан орташа мәнiнiң бағасы есептелiнедi, ол осы үлгiнiң түпкiлiктi балдық бағасы болып табылады.
      25. Дегустацияланған өнiмiнің сапасы туралы Комиссияның шешiм пiкiр алысулардың және РДК мүшелерiнiң оның бағалауларының нәтижелерiн есептеу кезiнде комиссияға енгiзiледi.
      Орташа бал мәжiсiлке қатысқан комиссия мүшелерiнiң бағаларынан орташа арифметикалық ретiнде айқындалады.
      26. Дегустация және әрбiр үлгi бойынша орташа бал айқындалған соң

 

Комиссия төрағасы дегустацияланған үлгiлерге талқылау жүргiзiледi. Бұл

ретте дегустациялық комиссияның мүшесi өнiмнiң сапасы бойынша өзiнiң

пiкiрiн және оны арттыру жөнiндегi ұсыныстарын айтады.

     27. Ұсынылған үлгiнi органолептикалық бағалау аяқталған соң

комиссияның мүшелерi өнiмнiң сыртқы сапасын Мемстандартқа сәйкестiгiн

бағалауды жүзеге асырады. Дегустациялық комиссияның нәтижелерi бойынша

түпкiлiктi шешiмi хаттамамен ресiмделедi.

     28. Дегустациялық комиссия мәжiлiсiнiң хаттамасында мыналар жазылады:

     дегустацияның өткiзiлген күнi;

     дегустациялық комиссияның қатысқан мүшелерiнiң жеке құрамы (аты жөнi,

лауазымы);

     дегустацияның мақсаты;

     бұйымдардың атауы мен дайындаушы ұйымдар, импортшылар т.б-ды көрсете

отырып дегустацияға ұсынған үлгiлердiң тiзбесi;

     үлгiлердi кiм iрiктегенi;

     үлгiнiң балдық бағасы және органолептикалық сипаттамасы;

     сыртқы безендiрленуiн бағалау;

     үлгiлердi талқылау кезiнде айтылған дегустаторлардың ескертпелерi

мен ұсынымдары;

     комиссияның дегустацияға ұсынған үлгiлерiнiң сапасы туралы

қорытындысы.

     29. РДК-ның әрбiр нақты үлгiнiң сапасы бойынша қорытындысына

мәжiлiске төрағалық етушi мен хатшы қолдарын қояды және ол түпкiлiктi

шешiм қабылдау үшiн комиссияға ұсынылады.



                                                          N 1


                  Дегустация жасауға келіп түскен үлгілерді

                              тіркеу журналы


___________________________________________________________________________

N Келіп  Ұйымның Үлгінің Үлгілер.  Ілеспе Өнім шы.     РДК мәжілісінің

р/ түскен атауы   атауы   дің әр.   құжат. ғысының      атауы

с  күні                   бір атауы.тың    бағыты

                          ның саны  атауы


                          шөл л.           дегуста. тал.

                                             ция    дау

___________________________________________________________________________

1|   2 |  3    |   4    /5 |  6  | 7   |   8     |   9 |  10

___________________________________________________________________________


таблицаның жалғасы

________________________

РДК шешімі  Үлгілерді

            есептен

            шығару

            күні, N    

_________________________    

| 11      |  12    

_________________________    



                                                       N 2-қосымша




 
       Ескерту: 2-қосымша жаңа редакцияда жазылды - ҚР Мемлекеттік кіріс

 

              министрлігі Акцизделетін өнімдерді өндіруді және олардың    

              айналымын мемлекеттік бақылау жасау жөніндегі комитеті      

              төрағасының 2002 жылғы 15 мамырдағы N 103



V021874_
 

  бұйрығымен.


            Қазақстан Республикасы Мемлекеттiк кiріс министрлiгiнiң

            Алкоголь өнiмiнiң өндiрiсi мен айналымын мемлекеттік бақылау

            жөнiндегі комитетi Төрағасының 1999 жылғы 6 қазандағы N 240

            бұйрығымен бекiтiлген Этил спиртi мен алкоголь өнiмiнiң       

            (сырадан басқа) дәмiн айырудың Тәртiбiне

       ТАҒАМ ШИКIЗАТЫНАН ӨНДIРIЛГЕН ЭТИЛ СПИРТIНIҢ БАЛЛДЫҚ БАҒАЛАНУЫ.

     1. Этил спиртiнiң органолептикалық бағалануы 10-баллдық жүйе бойынша

жүзеге асырылады.

     2. Этил спиртi сапасының көрсеткішi:

---------------------------------------------------------------------------

N !    Сапа      ! Органолептикалық сипаттамасы ! Баллдық   !    Дәм

   ! көрсеткiшi   !                              ! бағалануы ! айырушының

   !              !                              !           !(комиссияның)

   !              !                              !           ! қорытындысы

---------------------------------------------------------------------------

1.  Сырт көрiнiсi  Түссiз, мөлдiр сұйықтық            2,0

                                                  (өте жақсы,

                                                     жақсы)

                   Жеңiл опалесценциясы бар,          1,8

                   түссiз сұйықтық                (қанағаттан.

                                                  дырарлық)


                   Мөлдiр емес, лайсаң сұйықтық     1,8-ден    Дәм айырудан

                                                    төмен         алынып

                                                                тасталады

2.   Иiсi          Сәйкес шикiзаттан өндiрiлген,    3,8 - 4,0

                   осы спирттiң түрiне арналған    (өте жақсы)

                   сипатта, бөтен иiсi жоқ

                   Сәйкес шикiзаттан өндiрілген,    3,5 - 3,7

                   осы спирттiң түрiне арналған      (жақсы)

                   сипатта, бiрақ жеткiлiксiз

                   айқындалған      

                   Осы спирттiң түрiне арналған     3,2 - 3,4

                   сипатта, бiрақ әлсiз            (қанағаттан.

                   айқындалған                     дырарлық)

                   Осы сипатқа ие емес, бөтен       3,2-ден   Дәм айырудан

                   иiсi бар                           төмен      алынып

                                                                тасталады

3.   Дәмi          Осы спирттiң түрiне арналған     3,8 - 4,0

                   сипатта, жұмсақ                 (өте жақсы)

                   Осы спирттiң түрiне арналған     3,5 - 3,7

                   сипатта, бірақ аз ғана шымыр      (жақсы)

                   Осы спирттiң түрiне арналған     3,2 - 3,4

                   сипатта, бiрақ шымыр, тiл       (қанағаттан.

                   үйiрер                          дырарлық)


                   Осы спирттiң түрiне арналған     3,2-ден   Дәм айырудан

                   сипатқа ие емес, бөтен, дөрекi,    төмен       алынып

                   өзiне сәйкес келмейтiн дәмi                  тасталады

                   бар           

---------------------------------------------------------------------------


     3. Этил спиртi сапасының жалпы баллдық бағалануы:

---------------------------------------------------------------------------

N !                       !                !Бұйымның осы бағалануды алу

қ/қ!       Бағалануы       !   Жалпы балл   !     кезiндегi талаптары

---------------------------------------------------------------------------

1.   "Өте жақсы"                9,2 - 10,0    Барлық көрсеткiштерi бойынша

                                              "өте жақсы" бағалануына ие

2.   "Жақсы"                    8,6 - 9,1     "Жақсы" және "өте жақсы"

                                              бағалану көрсеткiштерiне ие


3. "Қанағаттандырарлық"         8,2 - 8,5     "Жақсы", "өте жақсы" және

                                              "қанағаттандырарлық"

                                              көрсеткіштеріне ие

4.  "Қанағаттандырарлық      8,2 - ден төмен  Егер, ең кемiнде бiр

    емес"                                     көрсеткiшi                  

                                              "Қанағаттандырарлық емес"

                                              бағалануына ие болса

---------------------------------------------------------------------------



                                                       N 3-қосымша




 
       Ескерту: 3-қосымша жаңа редакцияда жазылды - ҚР Мемлекеттік кіріс

 

              министрлігі Акцизделетін өнімдерді өндіруді және олардың    

              айналымын мемлекеттік бақылау жасау жөніндегі комитеті      

              төрағасының 2002 жылғы 15 мамырдағы N 103



V021874_
 

  бұйрығымен.  


            Қазақстан Республикасы Мемлекеттiк кiріс министрлiгiнiң

            Алкоголь өнiмiнiң өндiрiсi мен айналымын мемлекеттік бақылау

            жөнiндегі комитетi Төрағасының 1999 жылғы 6 қазандағы N 240

            бұйрығымен бекiтiлген Этил спиртi мен алкоголь өнiмiнiң       

            (сырадан басқа) дәмiн айырудың Тәртiбiне

              ЛИКЕР-АРАҚ БҰЙЫМДАРЫНЫҢ БАЛЛДЫҚ БАҒАЛАНУЫ


     1. Ликер-арақ бұйымдарының органолептикалық бағалануы 10-баллдық жүйе

бойынша жүзеге асырылады.

     2. Ликер-арақ бұйымдары, коктейлдер, аперитивтер және бальзамдар

сапасының көрсеткiшi:

---------------------------------------------------------------------------

N !    Сапа      ! Органолептикалық сипаттамасы ! Баллдық   !    Дәм

   ! көрсеткiшi   !                              ! бағалануы ! айырушының

   !              !                              !           !(комиссияның)

   !              !                              !           ! қорытындысы

---------------------------------------------------------------------------

1.  Мөлдiрлiгi     Нұрлы, мөлдiр сұйықтық, осы       2,0

    және түсi      түрге арналған сипатқа ие,     (өте жақсы,

                   түсi анық айқындалған            жақсы)

                   Нұры жоқ, мөлдiр сұйықтық,        1,8

                   түсi айқындалған               (өте жақсы)

                   Нұры жоқ, мөлдiр сұйықтық,        1,6

                   түсi жеткiлiксiз айқындалған   (қанағаттан.

                                                   дырарлық)


                   Лайсаң, бөтен қоспалары бар,     1,6-дан    Дәм айырудан

                   түсi осы түрге сәйкес келмейдi    төмен         алынып

                                                                 тасталады

2.  Иiсi           Анық айқындалған, осы түрге     3,8 - 4,0

                   арналған сипатта               (өте жақсы)

                   Жақсы, осы түрге арналған       3,5 - 3,7

                   сипатта                          (жақсы)

                   Әлсiз, бiрақ осы түрге          3,2 - 3,4

                   арналған сипатта               (қанағаттан.

                                                    дырарлық)

                   Түсi бөтен, осы түрге арналған   3,2 - ден  Дәм айырудан

                   сипатқа ие емес                    төмен       алынып  

                                                                 тасталады

3.  Дәмi           Yйлесiмдi, келiстiрiлген, осы    3,8 - 4,0

                   түрге арналған сипатта          (өте жақсы)  

                   Жақсы, таза, осы түрге           3,5 - 3,7

                   арналған сипатта                  (жақсы)

                   Жеткiлiктi толық                 3,2 - 3,4

                   айқындалмаған, осы түрге        (қанағаттан.

                   арналған сипатта                 дырарлық)

                   Бөтен дәмге ие, осы түрге        3,2-ден    Дәм айырудан

                   арналған сипатқа ие емес           төмен      алынып

                                                                 тасталады

---------------------------------------------------------------------------


     3. Ликер-арақ бұйымдары, коктейлдер, аперитивтер және бальзамдардың

жалпы баллдық бағалануы:

---------------------------------------------------------------------------

N !                       !                !Бұйымның осы бағалануды алу

қ/қ!       Бағалануы       !   Жалпы балл   !     кезiндегi талаптары

---------------------------------------------------------------------------

1.   "Өте жақсы"                9,2 - 10,0    Барлық көрсеткiштерi бойынша

                                              "өте жақсы" бағалануына ие

2.   "Жақсы"                    8,6 - 9,1     "Жақсы" және "өте жақсы"

                                              бағалану көрсеткiштерiне ие


3. "Қанағаттандырарлық"         8,0 - 8,5     "Жақсы", "өте жақсы" және

                                              "қанағаттандырарлық"

                                              көрсеткіштеріне ие

4.  "Қанағаттандырарлық      8,0 - ден төмен  Егер, ең кемiнде бiр

    емес"                                     көрсеткiшi                  

                                              "Қанағаттандырарлық емес"

                                              бағалануына ие болса

---------------------------------------------------------------------------





                                                            N 4-қосымша




 
       Ескерту: 4-қосымша жаңа редакцияда жазылды - ҚР Мемлекеттік кіріс

 

              министрлігі Акцизделетін өнімдерді өндіруді және олардың    

              айналымын мемлекеттік бақылау жасау жөніндегі комитеті      

              төрағасының 2002 жылғы 15 мамырдағы N 103



V021874_
 

  бұйрығымен.  

             N 4-қосымша

            Қазақстан Республикасы Мемлекеттiк кiріс министрлiгiнiң

            Алкоголь өнiмiнiң өндiрiсi мен айналымын мемлекеттік бақылау

            жөнiндегі комитетi Төрағасының 1999 жылғы 6 қазандағы N 240

            бұйрығымен бекiтiлген Этил спиртi мен алкоголь өнiмiнiң       

            (сырадан басқа) дәмiн айырудың Тәртiбiне

                   АРАҚТАРДЫҢ БАЛЛДЫҚ БАҒАЛАНУЫ.


     1. Арақтардың органолептикалық бағалануы 10-баллдық жүйе бойынша

жүзеге асырылады.

     2. Арақтар сапасының көрсеткiшi:

---------------------------------------------------------------------------

N !    Сапа      ! Органолептикалық сипаттамасы ! Баллдық   !    Дәм

   ! көрсеткiшi   !                              ! бағалануы ! айырушының

   !              !                              !           !(комиссияның)

   !              !                              !           ! қорытындысы

---------------------------------------------------------------------------

1.   Сырт көрiнiсi  Түсi жоқ, мөлдiр нұрлы            2,0

                    сұйықтық                      (өте жақсы,

                                                     жақсы

                    Түсi жоқ, мөлдiр, бiрақ нұры      1,8

                    жоқ сұйықтық                  (қанағаттан.

                                                   дырарлық)

                    Лайсаң немесе боялған           1,8-ден   Дәм айырудан

                    сұйықтық                         төмен      алынып 

                                                               тасталады


2.      Иiсi        Анық айқындалған, осы түрге    3,8 - 4,0 

                    арналған сипатта              (өте жақсы)   


                    Жақсы, осы түрге арналған      3,5 - 3,7

                    сипатта                         (жақсы)

                    Әлсiз айқындалған, осы түрге   3,2 - 3,4

                    арналған сипатта              (қанағаттан.

                                                    дырарлық)

                    Бөтен дөрекi иiсi бар, осы     3,2-ден    Дәм айырудан

                    түрге арналған сипатқа ие        төмен       алынып

                    емес                                        тасталады

3.      Дәмi        Таза, жұмсақ, осы түрге        3,9 - 4,0

                    арналған сипатта               (өте жақсы)


                    Осы түрге арналған сипатта,    3,6 - 3,8

                    бiрақ аз ғана шымыр             (жақсы)

                    Осы түрге арналған сипатта,    3,3 - 3,5

                    бiрақ шымыр, тiл үйiрер        (қанағаттан.

                                                    дырарлық)

                    Бөтен дөрекi дәмге ие, осы     3,3 - тен   Дәм айырудан

                    түрге арналған сипатқа           төмен        алынып

                    ие емес                                      тасталады

---------------------------------------------------------------------------


     3. Арақтардың жалпы баллдық бағалануы:

---------------------------------------------------------------------------

N !                       !                !Бұйымның осы бағалануды алу

қ/қ!       Бағалануы       !   Жалпы балл   !     кезiндегi талаптары

---------------------------------------------------------------------------

1.   "Өте жақсы"                9,2 - 10,0    Барлық көрсеткiштерi бойынша

                                              "өте жақсы" бағалануына ие

2.   "Жақсы"                    8,6 - 9,1     "Жақсы" және "өте жақсы"

                                              бағалану көрсеткiштерiне ие


3. "Қанағаттандырарлық"         8,3 - 8,5     "Жақсы", "өте жақсы" және

                                              "қанағаттандырарлық"

                                              көрсеткіштеріне ие

4.  "Қанағаттандырарлық      8,3 - ден төмен  Егер, ең кемiнде бiр

    емес"                                     көрсеткiшi                  

                                              "Қанағаттандырарлық емес"

                                              бағалануына ие болса

---------------------------------------------------------------------------


                                                            N 5-қосымша


                Вино шаруашылығы өнімінің балдық бағасы


     1. Вино шаруашылығының өнімін органолептикалық бағасы 10-балдық жүйе

бойынша жүзеге асырылады.

     2. Өнім сапасының жалпы балдық бағасы


___________________________________________________________________________

N        Өнімнің атауы                Балдық баға      Қорытынды 

р/с    

___________________________________________________________________________


  1           2                            3                4

___________________________________________________________________________

1.    Жүзім шараптары, жекелеген және

      өңделген шарап материалдары       8,0            "қанағаттанарлықсыз"

      кемінде                           8,0-ден кем

2.    Вино шараптары мен өңделген

      вино материалдары                 8,8

      - маркалық кемінде                9,2

      - жиынтықтық кемінде              8,8-ден кем    "қанағаттанарлықсыз"

                                        және 9,2

3.    Шампан және шымырлама шараптар

      кемінде:

      - ұсталынғандары                  9,0

      - жекелегендері                   8,6

4.    Коньяктар кемінде:

      - жекелегендері                   8,4

      - "КВ" тобы                       8,8

      - "КВВС" тобы                     9,2

      - "КС" тобы                       9,5

___________________________________________________________________________

                                                          N 6-қосымша


                       Сыраның балдық бағасы

     1. Сыраны органолептикалық бағасы 25-балдық жүйе бойынша жүзеге

асырылады.

     2. Сыраның сапасының көрсеткіштері мынадай балдар бойынша бағаланады:

___________________________________________________________________________

N   Сапа       Органолептикалық бағалау       Балдық жүйе      Қорытынды

р/с көрсет.

    кіштері   

___________________________________________________________________________

1.  Мөлдірлігі  Мөлдір жалтыраусыз қоспасыз   2,0 (өте Дегустациядан алынып

                                              жақсы)    тасталынады

                Жалтыраусыз мөлдір, бірлі     2,0 

                жарым ұсақ қоспалар шаң-тозаң (жақсы)

                секілді                             

                Әлсіз опаллессияланатын       1,0                         


                                              (қанағат.

                                              танарлық)

                Күшті опаллессияланатын,      0 (қанағат

                лай                           танарлық.

                                              сыз) 

2.  Түсі        Шараптың түріне сәйкес келе.  3,0 (өте Дегустациядан алынып

                ді, сыраның осы түрі үшін ең   жақсы)    тасталынады

                төмен белгіленген деңгейде         

                Сыраның осы түріне сәйкес     2,0 

                келеді, орташа жол берілетін  (жақсы)

                деңгейде  

                Сыраның осы түріне сәйкес     1,0

                келеді, сыраның осы түрі үшін (қанағат.

                барынша жоғары жол берілетін  танарлық)

                деңгейде

                Сыраның осы түріне сәйкес     0 (қанағат

                келмейді, белгіленген         танарлық.

                стандарттың деңгейінен мөлдір сыз)

                немесе күңгірттеу

3.  Хош иісі    Сыраның осы түріне сәйкес     4,0 (өте Дегустациядан алынып

                келеді, керемет хош иісті,    жақсы)    тасталынады

                таза қанық     

                Сыраның түріне сәйкес келетін 3,0

                жақсы хош иіс, бірақ әлі де   (жақсы)

                жеткілікті түрде қанық емес

                Хош иісте аз-маз шикі,        2,0

                жеміс реңінің бөтен иісі      (қанағат.

                байқалады, солот реңі өте     танарлық)

                қанық

                Хош иісте бөтен реңк бар:     1,0

                жаңа жасалған сыраның жеміс.  (қанағат.

                тік, қышқыл, хош иісі және    танарлық.

                т.б.                          сыз)

4.  Дәмі:       Сыраның осы түріне сәйкес     5,0 (өте Дегустациядан алынып

    - толықтығы келетін керемет, толық,       жақсы)    тасталынады

    және дәмнің бөтен дәмдерсіз таза, үйле.

    тазалығы    сімді дәм  

                Сыраның осы түріне сәйкес     4,0

                келетін жақсы таза дәмі,      (жақсы)

                онша үлесімді емес

                Онша таза емес дәм, жаңа      3,0

                жасалған сыраның дәмі,        (қанағат.

                карамельді бос иіс, қанық.    танарлық)

                тығы әлсіз

                Бос дәм және бөтен дәм иіс.   2,0

                тері: ашытқылық, жемістік,    (қанағат.

                өткір, қышқылдау              танарлық.

                                              сыз)

    - хмелді   Сыраның түріне сәйкес          5,0 (өте

     гореч     келетін таза хмелді, жұмсақ,   жақсы)

               өбісімді

               Таза хмелді, онша өбісімді     4,0

               емес, сәл-пәл бөгделеу         (жақсы)

               Дәм татқаннан кейін таңдайда   3,0

               қалатын хмелдік бөгде гореч    (қанағат.

               немесе сыраның түріне сәйкес   танарлық)

               келмейтін әлсіз

               Хмелді емес, бөгде гореч       2,0

                                              (қанағат.

                                              танарлық.

                                              сыз)

___________________________________________________________________________


                                                     N 6-қосымша

___________________________________________________________________________

1    2                    3                    4                 5

___________________________________________________________________________

5. Көбік және  Кемінде 40 мм биіктіктемол,    5,0 (өте жақсы)

   көміртегі.  жинақы, орнықты,жақсы жабыса.

   нің қосқы.  тын көбік, орнықтылығы мол

   шымен байы. және газдың көпіршіктерін

   тылуы (шөл. жаймен бөлуі кезінде кемінде

   мектегі     4 минут

   сыра үшін)    

               Газ көпіршігін сирек және      4,0 (жақсы)

               тез бөлуі кезінде кемінде

               3 минут тұратын және 30 мм

               биіктіктегі жинақы, орнықты

               көбік

               Көпіршіктерді сирек және тез   3,0 (қанағат.

               бөлуі кезінде кемінде 20 мм    танарлық)

               және орнықтылығы кемінде

               2 минут мол емес көбік 

               Биіктігі кемінде 20 мм және    1,0 (қанағат.

               орнықтылығы кемінде 2 минут    танарлықсыз)

               әлсіз көбік

___________________________________________________________________________


                      3. Сыраның жалпы балдық бағасы

___________________________________________________________________________

N    Баға              Жалпы балл       Бұйым осы бағаны алатын шарт     

р/с    

___________________________________________________________________________


1.  "Өте жақсы"       9,2-10,0     Барлық көрсеткіштер бойынша "Өте жақсы"

                                    бағасы бар

2.   "Жақсы"          8,0-9,1       Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы"

                                    бағалары бар

3. "Қанағаттанарлық"  6,5-7,9       Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы"

                                    "Қанағаттанарлық" бағалары бар

4. "Қанағаттанарлық   6,5-тен       Егер көрсеткіштердің біреуі бойынша

   сыз"                төмен        "Қанағаттанарлықсыз" бағасы болса

___________________________________________________________________________





     Оқығандар:

              Омарбекова А.Т.

              Икебаева А.Ж.





Об утверждении Правил дегустации этилового спирта и алкогольной продукции (кроме пива)

Приказ Председателя Комитета по государственному контролю над производством и оборотом алкогольной продукции Министерства государственных доходов Республики Казахстан от 6 октября 1999 года № 240. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 5.11.99 г. за № 962. Утратил силу приказом Министра финансов Республики Казахстан от 29 сентября 2011 года № 491

      Сноска. Утратил силу приказом Министра финансов РК от 29.09.2011 № 491 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      В соответствии с Законом Республики Казахстан Z990429_ "О государственном регулировании производства и оборота этилового спирта и алкогольной продукции" от 16 июля 1999 года приказываю:
      1. Утвердить прилагаемые Правила дегустации этилового спирта и алкогольной продукции.
      2. Отделу нормативного регулирования обеспечить регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан.
      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на Начальника Управления контроля и лицензирования производства и оборота этилового спирта и алкогольной продукции Р.Алдашева.
      4. Настоящий приказ вступает в силу со дня государственной регистрации.
 
      Председатель
 

                                 Утверждены приказом
                                 Председателя Комитета по государственному
                                 контролю над производством и оборотом
                                 алкогольной продукции Министерства
                                 государственных доходов Республики
                                 Казахстан от 6 октября 1999 года N 240

   
                               Правила
             дегустации этилового спирта и алкогольной
                      продукции (кроме пива)
 
                       Глава 1. Общие положения
 
      1. Настоящие Правила разработаны в соответствии с Законом Республики Казахстан "О государственном регулировании производства и оборота этилового спирта и алкогольной продукции" от 16.07.1999 года.
      2. Республиканская дегустационная комиссия (далее - РДК) при осуществлении дегустации этилового спирта и алкогольной продукции (кроме пива) руководствуется нормативными правовыми актами, нормативно- технической документацией и настоящими Правилами.
 
                  Глава 2. Порядок представления образцов
 
      3. Отбор образцов продукции, представляемой на дегустацию, должен осуществляться по действующим ГОСТам, регулирующим правила приемки и методы отбора проб для конкретного вида алкогольной продукции, и сопровождается следующей документацией:
      актом отбора проб, с участием представителя независимой организации;
      накладной или счет-фактурой;
      копией сертификата соответствия;
      протоколом испытаний образцов продукции;
      краткой характеристикой продукции;
      указанием рецептуры, описанием технологической инструкции, а в случае утверждения новых видов продукции также представляется проект нормативной документации;
      письмом с указанием цели представления образца на дегустацию.
      4. Образцы продукции для дегустации пломбируются и представляются в следующих количествах:
      6 бутылок при утверждении новых видов продукции и в случаях принятия решений при арбитражных спорах (при необходимости проведения испытаний в двух независимых лабораториях);
      4 бутылки при текущих дегустациях (2 бутылки для испытаний).
      5. При необходимости, технический персонал или члены РДК осуществляют в установленном порядке отбор образцов с мест производства и складов хранения этилового спирта и алкогольной продукции (кроме пива) товаропроизводителя, со складов хранения алкогольной продукции (кроме пива) отечественных организаций и импортеров, осуществляющих их хранение и оптовую реализацию, а также с сети розничной торговли в присутствии заинтересованной стороны.
      6. Заявку на участие и отобранные образцы для дегустации направляют для оформления в РДК. Условия хранения образцов должны соответствовать требованиям действующей нормативной документации, регламентирующим условия хранения продукции.
      7. Поступившие в РДК образцы переходят в ее распоряжение и возврату или замене не подлежат.
      8. До проведения дегустации РДК обеспечивает испытание продукции по физико-химическим показателям в испытательной лаборатории (центре), аккредитованной органами Госстандарта Республики Казахстан.
      9. Наименование и количество представленных образцов, указание направлений их расхода на испытание и дегустацию регистрируются в журнале по форме приложения № 1.
      10. На дегустацию образцы представляются только после проведения испытаний, имеющие заключение о их соответствии требованиям действующих ГОСТов.
 
                 Глава 3. Порядок проведения дегустации
 
      11. Заседания РДК проводятся согласно утвержденному плану работы, а при необходимости принятия срочного решения - по указанию Председателя комиссии.
      12. Дегустации могут проводиться открытые и закрытые. При закрытой дегустации товарное наименование продукции и производитель не сообщаются, а образцы зашифровываются номерами. Председателем комиссии или его заместителем определяется доверенное лицо, которому поручается работа по шифровке образцов. Образцы продукции распаковываются, каждому образцу присваивается определенный номер и составляется акт шифровки, в котором указывается шифр образцов, наименование продукции, организации- изготовителя, импортера и др. Присутствие членов РДК и других специалистов кроме доверенного лица при шифровке образцов не допускается.
      Акт шифровки подписывается, вкладывается в конверт и передается Председателю РДК, который вскрывается только после окончания дегустации и обсуждения образцов.
      13. При закрытой дегустации каждый член РДК проставляет соответствующие баллы в дегустационную карточку, которая по окончании дегустации передается секретарю. Обсуждение членами РДК образцов до проставления оценки в дегустационных карточках не допускается.
      14. В отдельных случаях, по решению Председателя РДК, может проводиться сравнительная дегустация продукции без предварительной шифровки образцов. При этом качество представленных образцов может сравниваться с образцом, принятым за контрольный.
      15. Дегустация проводится в светлом помещении при температуре воздуха 18-20 оС. Воздух в комнате должен быть чистым и свободным от посторонних запахов.
      16. Для дегустации используются бесцветные стеклянные бокалы, имеющие специальную форму, позволяющие производить легкое взбалтывание изделия без его расплескивания и улавливание аромата изделия.
      17. Количество видов или наименований изделий, представляемых на одно заседание комиссии, предварительно согласовывается с Председателем РДК.
      Рекомендуется не превышать 15 образцов. При этом после оценки качества каждых четырех образцов делается перерыв не менее пяти минут.
      18. После дегустации каждого образца, в качестве нейтрализующих вкус средств, рекомендуется ополаскивание рта водой, а также применять белый хлеб, неострый сыр и другие продукты, не обладающие острым запахом и вкусом.
      19. Подготовка образцов для определения органолептических показателей осуществляется в соответствии с требованиями, предъявляемыми к каждому виду продукции:
      спирт после разбавления его умягченной водой до крепости 40% и охлаждения до температуры (20 +- 2)оС;
      водка и ликеро-водочные изделия, аперитивы, бальзамы выдерживаются до принятия ими температуры (20 +- 2)оС;
      дегустацию пуншей и рома рекомендуется проводить с горячим чаем, бальзамов - с чаем или кофе, коктейлей - с газированной, минеральной или содовой водой, тоником и льдом;
      вина десертные и крепленые охлаждаются до температуры (15 +- 2)оС, столовые - (12 +- 2)оС;
      шампанское, игристые вина - (12 +- 2)оС;
      коньяки, бренди - (20 +- 2)оС.
      20. Норма расхода дегустируемого изделия устанавливается в размере не более 50 мл. на одного дегустатора при каждом органолептическом определении качества изделий.
      21. Органолептическая оценка качества этилового спирта, ликеро-водочной и винодельческой продукции осуществляется по установленной 10-ти балльной системе по приложениям NN 2, 3, 4, 5.
      22. Если при оценке дегустируемого образца продукции один из показателей оценен "удовлетворительно" или "неудовлетворительно", то при прочем более высоком качестве остальных показателей, общий балл по данному образцу выше "удовлетворительно" или "неудовлетворительно" дегустатором оцениваться не может.
      23. Обмен мнений или какие-либо другие разговоры между дегустаторами в ходе органолептической оценки изделий не допускаются.
      24. Обработка результатов дегустационной оценки образцов производится следующим образом:
      сначала рассчитывается среднее арифметическое значение всех представленных дегустаторами оценок по каждому образцу с округлением до первого знака после запятой;
      затем оценки дегустаторов, отличающихся от расчетного среднего показателя на величину более 1,0 балла отбрасываются. Из оставшегося после этого количества оценок повторно рассчитывается среднее значение оценки, которое является окончательной балльной оценкой данного образца.
      25. Решение комиссии о качестве продегустированной продукции выносится на основании обмена мнениями и подсчета результатов ее оценки членами РДК. Средний балл определяется как среднеарифметическая величина из оценок членов комиссии, участвующих в заседании.
      26. По окончании дегустации и определения среднего балла по каждому образцу председателем комиссии проводится обсуждение продегустированных образцов. При этом члены дегустационной комиссии высказывают свое мнение по качеству продукции и предложения по его повышению.
      27. После завершения обсуждения органолептической оценки представленного образца, члены комиссии осуществляют оценку качества внешнего оформления продукта на соответствие действующим ГОСТам. Окончательное решение по результатам заседания дегустационной комиссии

 

оформляется протоколом.
     28. В протоколе заседания дегустационной комиссии записываются:
     дата проведения дегустации;
     персональный состав присутствующих членов дегустационной комиссии  (фамилия, имя, отчество, занимаемая должность);
     цель дегустации;
     перечень представленных на дегустацию образцов с указанием  наименования изделий, организаций-изготовителей, импортеров и др.;
     кем осуществлялся отбор образцов;
     балльная оценка и органолептическая характеристика образца;
     оценка качества внешнего оформления;
     замечания и предложения дегустаторов, высказанные при обсуждении  образцов;
     заключение комиссии о качестве представленных на дегустацию образцов.
     29. Заключение РДК по качеству каждого конкретного образца носит рекомендательный характер для принятия решения Комитетом.

                                                   Приложение N 1

          Журнал регистрации образцов, поступивших для дегустации

_________________________________________________________________________

№ | Дата |Наимено-| Наиме-|Количество| Номер |Направление|Дата |Решение

п/п|поступ|вание   |нование| образцов |сопрово|  расхода  |засе-| РДК 

   |ления |организа|образца|каждого на|дитель-|продукции  |дания|

   |      |  ции   |       |именования|ного до|           | РДК |    

   |      |        |       |          |кумента|           |     |

   |      |        |       |__________|       |___________|     |

   |      |        |       |бут. | л. |       |дегус-|ана-|     |

   |      |        |       |     |    |       |тация |лиз |     |

___|______|________|_______|_____|____|_______|______|____|_____|________ 

_1_|__2___|___3____|___4___|__5__|__6_|___7___|___8__|_9__|_10__|___11___

                                               Приложение N 2
                                   к Правилам дегустации этилового спирта
                                   и алкогольной продукции (кроме пива),
                                   утвержденным приказом Председателя   
                                   Комитета по государственному контролю
                                   над производством и оборотом
                                   алкогольной продукции Министерства   
                                   государственных доходов Республики   
                                   Казахстан от 6 октября 1999 года N 240

      Сноска. Приложение № 2 - в новой редакции согласно приказу  Председателя Комитета по государственному контролю над производством и  оборотом подакцизной продукции Министерства государственных доходов  Республики Казахстан от 15 мая 2002 года № 103 V021874_

                    Балльная оценка спирта этилового,
                    выработанного из пищевого сырья

     1. Органолептическая оценка спирта этилового осуществляется по 10-ти

балльной системе.

     2. Показатели качества спирта этилового:

__________________________________________________________________________

N |Показа- |   Органолептическая характеристика   | Балльная |Заключение

п/п|  тель  |                                      |  оценка  |дегустатора

   |качества|                                      |          |(комиссии)

___|________|______________________________________|__________|___________

1. |Внешний |    Бесцветная, прозрачная жидкость   |    2,0   |

   |  вид   |                                      |(отлично, |

   |        |                                      | хорошо)  |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        |      Бесцветная жидкость с легкой    |    1,8   |

   |        |             опалесценцией            |(удолетво-|

   |        |                                      |рительно) |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        |     Непрозрачная, мутная жидкость    |ниже 1,8  |Снимается с

   |        |                                      |          |дегустации

___|________|______________________________________|__________|____________

2. |Запах   | Характерный для данного вида спирта, |  3,8-4,0 |

   |        |   выработанного из соответствующего  |(отлично) |

   |        |    сырья, без постороннего запаха    |          |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        | Характерный для данного вида спирта, |  3,5-3,7 |

   |        |  выработанного из соответствующего   |(хорошо)  |

   |        |  сырья, но недостаточно выраженный   |          |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        |Характерный для данного вида спирта,  |  3,2-3,4 |

   |        |         но слабо выраженный          |(удовлетво|

   |        |                                      |рительно) |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        |Имеет посторонний, нехарактерный запах|ниже 3,2  |Снимается с

   |        |                                      |          |дегустации

___|________|______________________________________|__________|____________

3. |Вкус    |      Характерный для данного вида    | 3,8-4,0  |

   |        |             спирта, мягкий           |(отлично) |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        | Характерный для данного вида спирта, | 3,5-3,7  |

   |        |       но несколько резковатый        |(хорошо)  |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        |Характерный для данного вида спирта,  | 3,2-3,4  |

   |        |          но резкий, жгучий           |(удовлетво|

   |        |                                      |рительно) |

___|________|______________________________________|__________|___________

   |        |Нехарактерный для данного вида спирта,| ниже 3,2 |Снимается с

   |        |  посторонний, грубый, несвойственный |          |дегустации

   |        |               привкус                |          |

   |        |                                      |          |

___|________|______________________________________|__________|____________

     3. Общая балльная оценка качества спирта этилового:

__________________________________________________________________________

| N |     Оценка          |  Общий    | Условия, при которых изделие     |

|п/п|                     |  балл     |    получает данную оценку        |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 1.|   "Отлично"         |9,2 - 10,0 | По всем показателям имеет оценки |

|   |                     |           |       "отлично"                  |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 2.|    "Хорошо"         | 8,6 - 9,1 |    Имеет показатели оценки на    |

|   |                     |           |       "хорошо" и "отлично"       |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 3.| "Удовлетворительно" | 8,2 - 8,5 |    Имеет показатели "отлично",   |

|   |                     |           |   "хорошо" и "удовлетворительно" |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 4.|"Неудовлетворительно"| ниже 8,2  |    Если хотя бы по одному из     |

|   |                     |           |     показателей имеет оценку     |

|   |                     |           |       "неудовлетворительно"      |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

                                              Приложение N 3
                                  к Правилам дегустации этилового спирта
                                  и алкогольной продукции (кроме пива),
                                  утвержденным приказом Председателя     
                                  Комитета по государственному контролю  
                                  над производством и оборотом
                                  алкогольной продукции Министерства     
                                  государственных доходов Республики     
                                  Казахстан от 6 октября 1999 года N 240

      Сноска. Приложение № 3 - в новой редакции согласно приказу  Председателя Комитета по государственному контролю над производством и  оборотом подакцизной продукции Министерства государственных доходов  Республики Казахстан от 15 мая 2002 года № 103 V021874_

                Балльная оценка ликеро-водочных изделий

     1. Органолептическая оценка ликеро-водочных изделий осуществляется по 10-ти балльной системе.
     2. Показатели качества ликеро-водочных изделий, коктейлей, аперитивов и бальзамов:

__________________________________________________________________________

N | Показатели |        Органолептическая        |  Балльная |Заключение|

п/п|  качества  |         характеристика          |  оценка   |дегустато-|

   |            |                                 |           |ра (комис-|

   |            |                                 |           |сии)      |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

1.|Прозрачность| Прозрачная жидкость, с блеском, |    2,0    |          |

   |  и цвет    |   имеет ярко выраженный цвет,   | (отлично) |          |

   |            |  характерный для данного вида   |           |          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            | Прозрачная жидкость, без блеска,|    1,8    |          |

   |            |      имеет выраженный цвет      | (хорошо)  |          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            | Прозрачная жидкость, без блеска,|    1,6    |          |

   |            |  недостаточно выраженный цвет   | (удовлет- |          |

   |            |                                 |ворительно)|          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            |  Имеет помутнение, посторонние  | ниже 1,6  |Снимается |

   |            | включения, по цвету не соответ- |           |с дегуста-|

   |            |        ствует данному виду      |           |ции       |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

2.|   Аромат   |   Ярко выраженный, характерный  | 3,8 - 4,0 |          |

   |            |        для данного вида         | (отлично) |          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            |     Хороший, характерный для    | 3,5 - 3,7 |          |

   |            |           данного вида          | (хорошо)  |          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            |   Слабый, но характерный для    | 3,2 - 3,4 |          |

   |            |           данного вида          | (удовлет- |          |

   |            |                                 |ворительно)|          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            |  Посторонний тон, нехарактерный | ниже 3,2  |Снимается |

   |            |         для данного вида        |           |с дегуста-|

   |            |                                 |           |ции       |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

3.|   Вкус     |      Гармоничный, слаженный,    | 3,8 - 4,0 |          |

   |            |   характерный для данного вида  | (отлично) |          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            |  Хороший, чистый, характерный   | 3,5 - 3,7 |          |

   |            |          для данного вида       | (хорошо)  |          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            | Недостаточно полно выраженный,  | 3,2 - 3,4 |          |

   |            |  характерный для данного вида   | (удовлет- |          |

   |            |                                 |ворительно)|          |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

   |            |   Имеет посторонний привкус,    | ниже 3,2  |Снимается |

   |            | нехарактерный для данного вида  |           |с дегуста-|

   |            |                                 |           |ции       |

___|____________|_________________________________|___________|__________|

          3. Общая балльная оценка качества ликеро-водочных изделий,
                      коктейлей, аперитивов, бальзамов:

__________________________________________________________________________

| N |     Оценка          |  Общий    |    Условия, при которых изделие  |

|п/п|                     |  балл     |        получает данную оценку    |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 1.|   "Отлично"         |9,2 - 10,0 | По всем показателям имеет оценки |

|   |                     |           |              "отлично"           |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 2.|    "Хорошо"         | 8,6 - 9,1 |По всем показателям имеет оценки  |

|   |                     |           |       "хорошо" и "отлично"       |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 3.| "Удовлетворительно" | 8,0 - 8,5 |      По различным показателям    |

|   |                     |           |  имеет оценки "отлично", "хорошо"|

|   |                     |           |       и "удовлетворительно"      |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 4.|"Неудовлетворительно"| ниже 8,0  |    Если хотя бы по одному из     |

|   |                     |           |     показателей имеет оценку     |

|   |                     |           |       "неудовлетворительно"      |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

                                              Приложение N 4
                                   к Правилам дегустации этилового спирта
                                   и алкогольной продукции (кроме пива),
                                   утвержденным приказом Председателя   
                                   Комитета по государственному контролю
                                   над производством и оборотом
                                   алкогольной продукции Министерства   
                                   государственных доходов Республики   
                                   Казахстан от 6 октября 1999 года N 240
 
       Сноска. Приложение № 4 - в новой редакции согласно приказу Председателя Комитета по государственному контролю над производством и оборотом подакцизной продукции Министерства государственных доходов Республики Казахстан от 15 мая 2002 года № 103 V021874_ .
 
                            Балльная оценка водок
 
      1. Органолептическая оценка водок осуществляется по 10-ти балльной

 

системе.

     2. Показатели качества водок:

__________________________________________________________________________

| N | Показатель |        Органолептическая        |  Балльная |Заключение|

|   |  качества  |          характеристика         |  оценка   |дегустато-|

|   |            |                                 |           |ра (комис-|

|   |            |                                 |           |сии)      |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

| 1.|Прозрачность| Бесцветная, прозрачная с блеском|    2,0    |          |

|   |  и цвет    |           жидкость              | (отлично, |          |

|   |            |                                 |   хорошо) |          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            | Бесцветная, прозрачная, но без  |    1,8    |          |

|   |            |          блеска жидкость        | (удовлет- |          |

|   |            |                                 |ворительно)|          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            |    Мутная или подкрашенная      | ниже 1,8  |Снимается |

|   |            |          жидкость               |           |с дегуста-|

|   |            |                                 |           |ции       |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

| 2.|   Аромат   | Ярко выраженный, характерный для| 3,8 - 4,0 |          |

|   |            |         данного вида            | (отлично) |          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            |     Хороший, характерный для    | 3,5 - 3,7 |          |

|   |            |         данного вида            | (хорошо)  |          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            |  Характерный для данного вида,  | 3,2 - 3,4 |          |

|   |            |        слабо выраженный         | (удовлет- |          |

|   |            |                                 |ворительно)|          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            | Нехарактерный для данного вида, | ниже 3,2  |Снимается |

|   |            | имеет посторонний грубый аромат |           |с дегуста-|

|   |            |                                 |           |ции       |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

| 3.|   Вкус     |Чистый, мягкий, характерный для  | 3,9 - 4,0 |          |

|   |            |данного вида                     | (отлично) |          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            |  Характерный для данного вида,  | 3,6 - 3,8 |          |

|   |            |      но несколько резковатый    | (хорошо)  |          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            |  Характерный для данного вида,  | 3,3 - 3,5 |          |

|   |            |      но резкий, жгучий          | (удовлет- |          |

|   |            |                                 |ворительно)|          |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

|   |            |    Имеет грубый посторонний     | ниже 3,3  |Снимается |

|   |            |   привкус, нехарактерный для    |           |с дегуста-|

|   |            |         данного вида            |           |ции       |

|___|____________|_________________________________|___________|__________|

                     3. Общая балльная оценка водок:

__________________________________________________________________________

| N |     Оценка          |  Общий    |    Условия, при которых изделие  |

|п/п|                     |  балл     |       получает данную оценку     |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 1.|   "Отлично"         |9,2 - 10,0 | По всем показателям имеет оценки |

|   |                     |           |              "отлично"           |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 2.|    "Хорошо"         | 8,6 - 9,1 |По всем показателям имеет оценки  |

|   |                     |           |       "хорошо" и "отлично"       |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 3.| "Удовлетворительно" | 8,3 - 8,5 |    По различным показателям      |

|   |                     |           |      имеет оценки "отлично",     |

|   |                     |           |   "хорошо" и "удолетворительно"  |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

| 4.|"Неудовлетворительно"| ниже 8,3  |    Если хотя бы по одному из     |

|   |                     |           |     показателей имеет оценку     |

|   |                     |           |       "неудовлетворительно"      |

|___|_____________________|___________|__________________________________|

                                                     Приложение N 5


                Балльная оценка винодельческой продукции

     1. Органолептическая оценка винодельческой продукции осуществляется 

по 10-ти балльной системе.

     2. Общая балльная оценка качества продукции:

__________________________________________________________________________

|N п/п |      Наименование продукции       | балльная оценка| Заключение |

|______|___________________________________|________________|____________|

|  1   |                   2               |         3      |      4     |

|______|___________________________________|________________|____________|

|  1.  |  Вина виноградные, ординарные и   |                |            |

|      |обработанные виноматериалы         |        8,0     |            |

|      |                        не менее   |  менее 8,0     |"неудовлет- |

|      |                                   |                |ворительно" |

|______|___________________________________|________________|____________|

|  2.  |   Вина виноградные и обработанные |                |            |

|      |           виноматериалы:          |                |            |

|      |   - марочные          не менее    |       8,8      |            |

|      |   - коллекционные     не менее    |       9,2      |            |

|      |                                   | менее 8,8 и 9,2|"неудовлет- |

|      |                                   |                |ворительно" |

|______|___________________________________|________________|____________|

|  3.  |   Шампанские и игристые вина,     |                |            |

|      |            не менее:              |                |            |

|      |        - выдержанные              |       9,0      |            |

|      |        - ординарные               |       8,6      |            |

|______|___________________________________|________________|____________|

|  4.  |          Коньяки, не менее:       |                |            |

|      |           - ординарные            |       8,4      |            |

|      |           - группы "КВ"           |       8,8      |            |

|      |           - группы "КВВК"         |       9,2      |            |

|      |             группы "КС"           |       9,5      |            |

|______|___________________________________|________________|____________|